Професійний прогноз: методологія та практика - Шкарлатюк, К. І.; Shkarlatiuk, K .I.; Вірна, Жанна Петрівна; Virna, Zh. Р. (Тернопільський національний економічний університет, 2011)
Стаття присвячена вивченню особливостей формування професійних прогнозів майбутніх менеджерів. Обґрунтовується комплексна стратегія формування професійних прогнозів майбутніх менеджерів, що включає розробку теоретичної моделі типологічного аналізу професійних прогнозів та дослідження їх психологічного змісту на рівні особистісних, мотиваційних та поведінкових особливостей прояву. Поглиблено наукові уявлення про психологічні особливості професійних прогнозів через вивчення їх психологічної будови, змісту та функцій. З’ясовано детермінацію суб’єктних формувальних впливів на перебіг формування професійних прогнозів майбутніх менеджерів. Встановлено, що комплексне залучення до програми навчально-практичного курсу професійного самофутурування прогнозно-каузальних засобів в єдності з пізнавально-ідентифікаційними та рефлексивно-ідентифікаційними прийомами суб’єктного самовпливу дає змогу оптимізувати повноцінну професійну самореалізацію майбутніх-менеджерів. The article is devoted to the study of professional prognoses of the future managers. The complex strategy of the future managers professional prognoses formation is proved. It anticipates to work out a theoretical model of professional prognoses typological analysis and to research their psychological contents on the personal, motivational and behavioral level. Thesis includes deep scientific notions concerning psychological peculiarities of the professional prognoses within their psychological structure, contents and functions. Determination of subject forming influence on the process of professional prognoses of the future managers formation was determined. Complex attraction of cognitive identification and reflexive identification mechanisms of the subject self-influence to the program of educational practical training-course gives an opportunity to optimize effective professional self-realization of the future managers.
Professional prognosis: methodology and practice
Шкарлатюк Катерина Іванівна - канд. психол. н., ст. викладач кафедри медичної психології та психодіагностики Східноєвропейського національного університету ім. Л.Українки. Вірна Жанна Петрівна - д-р психол. н., декан факультету психології Східноєвропейського національного університету ім. Л.Українки
Keywords: життєве прогнозування; професійне прогнозування; професійний прогноз; професійна ідентифікація; професійне самофутурування; менеджер; life prognostication; professional prognostication; professional prognosis; professional identification; professional self-futuring; manager