Роль проєктного навчання у викладанні англійської мови: розвиток творчих та критичних навичок студентів - Зайцева, Катерина Іванівна; Масло, Ірина Михайлівна; Канонік, Наталія Петрівна (My University, 2024)
Стаття присвячена аналізу проєктного навчання як одного з інноваційних методів навчання англійської мови. У статті розглядаються основні теоретичні та практичні засади використання проєктної методики у навчальному процесі. Проєктна методика забезпечуєреалізацію особистісно-орієнтованого підходу навчання англійської мови, відображаючи спрямованість на гуманізацію освіти. Студент починає виступати активним творчим суб'єктом освітньої діяльності, розвивається активне самостійне критичне мислення, фантазію, креативність.Встановлено, що воснові проєктного методу лежить вирішення певної теоретичної чи практичної проблематики, що передбачає інтегра-цію різних методів (дослідницьких, пошукових, проблемних) і засобів навчання, причому з різних сфер наукового знання, тобто часто базується на міждисциплінарному підході.Доведено, що проєктне навчання у процесі навчанняанглійської мови може допомогти вирішити такі педагогічні виклики, як подолання інертності й безініціативності студентів, подолання страху розмовляти ISSN 2786-6165 (ONLINE)No9(2 7)2024204англійською мовою через можливі помилки у вимові; збагачення словни-кового запасу, розвиток комунікативних умінь, розширення кругозору; формування навичок публічного виступу; розширення міжпредметних зв’язків між англійською мовою та суміжними дисциплінами.Запропоновано використовувати такі типи проєктів для підвищення ефективності навчання англійської мови пропонуємо: дослідницькі, практично-орієнтовані, інформаційні, творчі, рольово-ігрові проєкти. За тривалістю проєкти з англійської мови можуть бути як короткотермі-новими, так і пролонгованими. Використання методу проєктів підвищує мотивацію, цікавість до англійської мови, стимулює вивчення граматики та лексики, допомагає залучити студентів до іншомовної діяльності. Проєктна методика є альтернативою традиційній класичній системі, адже вона робить викладання проблемно орієнтованим і стимулює у студентів, вміння формулювати власні міркування.
Keywords: методика викладання; інноваційний метод; проєкт; педагогіка; проєктне навчання; англійська мова; особистісний підхід; діяльнісний підхід; креативність; критичне мислення; 37.091.3:811.111'243:159.947