Соціально-педагогічна робота із профілактики домашнього насильства в закладах загальної середньої освіти - Будь, Ангеліна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Мета дослідження полягає у розробці методичних рекомендацій щодо організації соціально-педагогічної профілактики насильства над дітьми для закладу загальної середньої освіти. Об’єктом дослідження є профілактика насильства над дітьми. Предмет дослідження – зміст, форми та методи соціально-педагогічної профілактики насильства над дітьми в закладах загальної середньої освіти. Кваліфікаційну роботу присвячено вивченню проблеми соціально-педагогічної профілактики домашнього насильства над дітьми в закладах загальної середньої освіти. У першому розділі досліджено насильство як соціально-педагогічну проблему, визначено його причини та наслідки для дітей у сучасному суспільстві. Особливу увагу приділено ролі соціального педагога в закладах освіти як ключової фігури у запобіганні та протидії насильству щодо дітей. Другий розділ роботи зосереджено на аналізі стану профілактики насильства над дітьми в Україні. Ефективність профілактичної діяльності оцінено на прикладі Колківського ліцею. На основі отриманих результатів розроблено методичні рекомендації для соціальних педагогів, спрямовані на вдосконалення профілактичної роботи. Серед запропонованих рекомендацій – створення безпечного та довірливого середовища для дітей, виявлення їхніх потреб і надання комплексної психолого-педагогічної підтримки. Соціальним педагогам пропонується сприяти залученню психологів для професійної допомоги, розробляти індивідуальні навчальні плани, а також активно співпрацювати з батьками та іншими значущими дорослими у житті дитини. Особливу увагу рекомендовано приділяти впровадженню інформаційно-просвітницьких програм, спрямованих на підвищення обізнаності про проблему насильства, розвиток навичок саморегуляції та формування ненасильницької поведінки. Результати роботи можуть бути використані для вдосконалення профілактичної роботи із запобігання домашньому насильству у закладах загальної середньої освіти, а також у діяльності соціальних педагогів, психологів та інших фахівців соціальної сфери.
Keywords: соціальна робота; домашнє насильство; профілактика насильства над дітьми