Перспективи розвитку природно-заповідної і екологічної мереж Волинської області - Фесюк, Василь Олександрович; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Мороз, Ірина Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Стаття присвячена аналізу сучасного стану та перспектив розвитку природно-заповідної і екологічної мереж Волинської області. Проаналізовані сильні, слабкі сторони, можливості та загрози розвитку цих мереж, запропоновані шляхи та заходи оптимізації їх стану на перспективу. Сильними сторонами є відносно добре збережені ландшафти території Волинської області, високий коефіцієнт заповідності території нашої області порівняно з іншими адміністративними областями, наявність унікальних природних та природно-заповідних об’єктів. Слабкими сторонами є необхідність розширення природно-заповідної мережі, низька частка об’єктів та територій ПЗФ, винесених в натуру, неузгодженість проєктів формування екомережі національного та регіонального рівня, відсутність проєктів екомережі локального рівня в межах області, недостатнє використання закордонного досвіду (перш за все країн ЄС).
Keywords: природно-заповідний фонд; екологічна мережа; рівні екологічної мережі; структурні елементи екомережі; функціональна організація екомережі; 502.1(477.82-751)