«Ніч» літератури й література «ночі»: людина в пошуках ідентичності (на матеріалі творчості Лесі Українки) - Кирилюк, Світлана; Kyryliuk, Svitlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті запропоновано погляд на творчість Лесі Українки крізь призму категорій «ніч» літератури й література «ночі». Основну увагу зосереджено на пошуках людиною початку ХХ ст. (людиною в літературі та людиною літера- тури) власного місця в тогочасному культурному просторі. Акцентовано увагу на пошуках національної літератури в аспекті долання стереотипів, виходу в нову естетичну площину. Показова щодо цього творчість Лесі Українки. У ній закумульовано моделі й колізії, які проектуються в площину європейської культурної історії, уповні «відкритої» для письменниці й апробованої в її текстах, а також ті моделі й колізії, що спроектовані в національний культурний світ з усіма його драматичними перипетіями, нереалізованими можливостями та перспективами. Українська література має власні виміри й відправні «точки» репрезентації «ночі» літератури, власні колізії та «вузлові» моменти. До аналізу залучено творчість Ольги Кобилянської, це дає можливість продемонструвати різноплановість таких пошуків. In the article is proposed the new view on Lesia Ukrainka’s creation in the light of the category the “night” of the literature and the literature of the “night”. The main attention is focused on the search by the person of early twentieth century (the person in literature and person of literature) his own place in that time in cultural space. In the article is accented on the search of the national literature in the sense of overcoming stereotypes, of the exit in a new aesthetic plane. On this view is significant Lesia Ukrainka’s creation. In her creation were accumulated those models and collisions those were projected in European culture History that is completely “offen” for writer and it is used in her texts as well as those models and collisions those were projected in national cultural world with its whole dramatic events unimplemented possibilities and pespectives. The Ukrainian literature has its own dimensions and “starting point” that are represented to the “night” of literaturture, its own collisions and main moments. To our analysis is attracted Olha Kobylianska’s creation it is give a chance to show diversity such searches
The “Night” of the Literature and the Literature of the “Night”: the Person in Search of Identitu (on the Material of Creation by Lesiа Ukrainka)
Keywords: «ніч» літератури; література «ночі»; Леся Українка; людина; пошуки ідентичності; the “night” of literature; the literature of “night”; Lesia Ukrainka; person; the searches of identity