Еволюція структури та організаційної системи європейського бального танцю - Керничишин, Станіслав Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню історичної еволюції, структурних принципів та організаційної побудови європейського бального танцю. Робота містить як теоретичний аналіз розвитку танцювальної культури Європи, так і дослідження сучасних технічних, композиційних та організаційних засад функціонування цієї сфери. Об’єкт дослідження: європейський бальний танець як культурноісторичне, соціальне та спортивно-хореографічне явище. Предмет дослідження: еволюція структури, техніки, композиції та організаційної системи європейського бального танцю в контексті історичного розвитку та сучасних міжнародних стандартів. Мета дослідження: визначити закономірності розвитку європейського бального танцю, розкрити трансформацію його структурних, технічних та організаційних складників, дослідити діяльність провідних міжнародних федерацій і проаналізувати сучасні методики формування хореографічних композицій. Наукова новизна: уперше здійснено комплексний аналіз одночасно структурних, технічних та організаційних аспектів європейського бального танцю. Уточнено класифікацію історичних етапів розвитку та технічних моделей Standard і Latin. Визначено взаємозв’язок між еволюцією структури танцю та діяльністю міжнародних федерацій WDSF і WDC. Розроблено практичні рекомендації щодо формування композиції та структури танцю в сучасній педагогічній та сценічній практиці. Систематизовано методики тренерської підготовки в контексті сучасних європейських стандартів. Висновки: у магістерській роботі обґрунтовано, що європейський бальний танець є динамічним культурним явищем, розвиток якого обумовлений історичними, соціальними та організаційними чинниками. Проаналізовано шлях від придворних форм до сучасного спортивно- 3 хореографічного мистецтва. Узагальнено діяльність міжнародних федерацій WDSF та WDC як ключових структур, що формують техніку, правила та глобальну систему розвитку бального танцю. Практична частина довела залежність композиційних і технічних особливостей танцю від сучасних методик підготовки спортсменів. Розроблені рекомендації можуть бути використані викладачами, тренерами та хореографами в освітньому процесі.
Keywords: європейський бальний танець; підготовка спортсменів; WDSF; WDC; композиція; техніка виконання; музично-ритмічна інтерпретація; структура танцю; організаційна система; історія танцю; хореографія; стандартизація; суддівство; методика