Семантика художнього простору в новелі В. Стефаника «Вона–Земля» та повісті А. Чехова «Нудна історія» - Ботнаренко, Наталія; Botnarenko, Natalia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті на прикладі компаративного аналізу новели В. Стефаника «Вона – земля» та повісті А. Чехова «Нудна історія» досліджуються особливості художнього простору. Увагу акцентовано на таких основних семантичних елементах хронотопу, як топос рідної землі, дому, проекція «шляху / дороги», бінарні опозиції «від’їзди / приїзди», «своє / чуже», «зовнішній / внутрішній», «відкритий / закритий» та ін. Доведено, що ху-дожній простір є одним із найважливіших концептуально-структурних складників, які формують координати «картини світу» твору. In this paper an example of a comparative analysis of novel Stefanik «It is – land», and Chekhov’s story «A Boring Story» the features of the artistic space. Focuses on such basic elements of the semantic chronotope as topos native land, a house, a projection of the «path / road», binary opposition «departures / arrivals», «own / others’», «internal / external», «open / closed» and etc. It is proved that the art space is one of the most important conceptual and structural components, which form the coordinates of the «world view» of the text.
Semantics of art Space in the Novel V. Stefanic «It – is Land», and the Story by A. Chekhov «A boring story»
Ботнаренко Н. Семантика художнього простору в новелі В. Стефаника «Вона–Земля» та повісті А. Чехова «Нудна історія» / Наталія Ботнаренко // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету. Сер. «Філологічні науки. Літературознавство». – 2013. – № 13 (262). – С. 20-24.
Keywords: семантика; художній простір; топос; межа; semantics; art space; topos; border