Перспективи рекреаційного освоєння озер Ратнівського району - Фесюк, Василь; Мосійчук, Оксана; Fesyuk, Vasyl; Mosiychuk, Oksana (My University, 2017)
У статті детально розглянуто сучасний стан та перспективи рекреаційного використання озер Ратнівського району. Туристичне й рекреаційне освоєння озер Ратнівського району доцільно вивчати у двох аспектах. З одного боку, район дійсно має багаті природні ресурси (мальовничі озера з чистою цілющою водою), територія характеризується невисоким рівнем господарської освоєності, а туризм міг би стати тим видом господарської діяльності, що дав би змогу підняти доходи мешканців (а отже, і наповнення районного бюджету) та сприяв би благополуччю й процвітанню територіальних громад. З іншого боку, надмірний розвиток рекреації, особливо стихійної, може негативно вплинути на стан навколишнього природного середовища й самих озер. Тому розвиток рекреації повинен відбуватись із врахуванням природоохоронних (екологічних) вимог. The article considers in detail the current state and prospects for the recreational use of the lakes of Ratnivsky district. Tourist and recreational development of the lakes of the Ratnovsky district is expedient to consider in 2 aspects. On the one hand, the area really has rich natural resources (picturesque lakes with clear healing water), the territory is characterized by a low level of economic development and tourism could become a kind of economic activity that would increase the incomes of residents (and consequently, the filling of the regional budget) and contributed to wellbeing and prosperity of territorial communities. On the other hand, the excessive development of recreation can negatively affect the state of the natural environment and the lakes themselves. Therefore, developing recreation should take into account environmental requirements.
Prospects for the Recreational Development of Lakes of the Ratnivsky District
Keywords: озера; природні ресурси озер; рекреація; рекреаційне освоєння озер; lakes; natural resources of lakes; recreation; recreational development of lakes