Всеукраїнський спортивно-масовий захід “Олімпійське лелеченя” як нова форма фізкультурно-спортивної роботи серед школярів (на прикладі загальноосвітніх шкіл міста Львова) - Вацеба, О.; Герцик, М.; Гриненко, Л.; Vatseba, O.; Gertsik, M.; Grynenko, L. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто особливості впровадження нового спортивно-масового заходу дітей шкільного віку, який ініційовано Національним олімпійським комітетом України – Всеукраїнського спортивно-масового заходу серед дітей та юнацтва “Олімпійське лелеченя” на прикладі школярів міста Львова. Завдання дослідження: 1) проаналізувати роль та значення спортивно-масових змагань у системі фізичного виховання дітей і підліт-ків; 2) опрацювати досвід упровадження пілотного проекту НОК України Всеукраїнського спортивно-масового заходу серед дітей та юнацтва “Олімпійське лелеченя” у 2010–2011 навчальному році та особливості реалізації цього проекту в 2011 – 2012 навчальному році; 3) вивчити особливості організації, проведення й методичного супроводу Всеукраїнського спортивно-масового заходу серед дітей та юнацтва “Олімпійське лелеченя” серед школярів 5–6-х класів загальноосвітніх шкіл міста Львова; 4) проаналізувати ставлення шко-лярів середнього шкільного віку до нового заходу, який ініціював НОК України – “Олімпійське лелеченя”. Визна-чено, що успішне впровадження “Олімпійського лелеченяти” в практику шкільного фізкультурно-спортивного руху України істотно сприятиме активізації позакласної та позашкільної фізкультурно-спортивної роботи, сприятиме залученню дітей та підлітків до активних занять спортом, пропаганді олімпійських цінностей та ідеалів серед школярів і педагогів України. The paper considers features of implementation of new sports event among schoolchildren that was initiated by the National Olympic Committee of Ukraine – All-Ukrainian sports event among children and youth “Olympic stork” in the example of schoolchildren of Lviv. Tasks of research: 1. Analyze the role and importance of sports and mass events in the system of physical education of children and adolescents. 2. Consider the experience of implementation a pilot project NOC of Ukraine All-Ukrainian sports event for children and youth “Olympic stork” in the 2010–2011 school year and feature of realization of this project in 2011–2012 school years. 3. Investigation of the organization, conduct and methodical accompaniment of the All-Ukrainian sports-event among children and youth “Olympic stork” among pupils of 5–6 grades of the city. 4. To analyze the relation of schoolchildren of middle school age to the new measure that initiated NOC of Ukraine is “Olympic stork”. Certainly, that successful introduction of “Olympic stork” in practice of school physical culture – sporting motion of Ukraine will be instrumental in a substantial rank activation of extracurricular and out-of-school physical culture-sporting work, will be instrumental in bringing in of children and teenagers to active going in for sports, promoting of Olympic values and ideals among schoolchildren and teachers of Ukraine.
All-Ukrainian Sports Event “Olympic Stork” as a New Form of Fitness and Sports Activities Among Students (in the Example of Lviv Schools)
Keywords: спортивно-масові змагання; фізичне виховання школярів, учні 5–6-х класів; Всеукраїнський спортивно-масовий захід “Олімпійське лелеченя”; фізкультурно-спортивний рух; м. Львів; НОК України; “Артек”; sport-mass competitions; physical education of schoolchildren; pupils of 5–6 grades; All-Ukrainian sports event “Olympic stork”; physical culture and sports motion; Lviv; NOC of Ukraine; “Artek”