Особливості внутрішньополітичного розвитку Республіки Албанія - Іщук, Ангеліна Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У першому розділі бакалаврської роботи розглянуто теоретичні основи теоретико-методичні основи вивчення внутрішньополітичного розвитку держав світу. Було окреслено суть поняття «внутрішньополітичний розвиток» країн світу. Здійснено аналіз використаної літератури та методів під час дослідження. У другому розділі аналізуються історичні події та геополітичні обставини, які вплинули на внутрішньополітичний розвиток Республіки Албанія та розглядаються ключові моменти історії країни. Аналізуються соціально-економічні умов, що впливають на розвиток Албанії. Досліджуються трансформації політичної системи Албанії, починаючи з кінця ХХ ст. до теперішнього часу. У третьому розділі було досліджено результати президентських виборів в Албанії, діяльність парламенту Албанії та ефективність його роботи, також розглядаються основні економічні показники. У четвертому розділі проаналізовано основні проблеми, з якими стикається Албанія у своєму внутрішньополітичному розвитку та розглядаються сценарії подальшого розвитку країни, можливі реформи та їхній вплив на стабільність та процвітання держави. За результатами роботи зроблено висновки. Албанія пройшла складний шлях від тоталітарного режиму до демократії. Після падіння комуністичного режиму на початку 1990-х рр. країна пережила ряд політичних та економічних реформ, що сприяли демократизації суспільства та відкритості економіки. Албанія стикається з серйозними проблемами корупції, що є однією з головних перешкод на шляху до сталого розвитку. Незважаючи на це, уряд проводить антикорупційні реформи та працює над покращенням управління. Проведення виборів президента підкреслює важливість парламентської демократії та компромісного політичного процесу у формуванні вищого керівництва держави. Результати роботи парламенту свідчать про певні досягнення у законодавчій діяльності, але існують виклики щодо ефективності його роботи, зокрема у контексті реформування судової системи та боротьби з корупцією. Особливості економічного розвитку Албанії відображаються у переході до ринкової економіки та зростанні секторів послуг та туризму. Країна стикається з політичною нестабільністю, корупцією та слабкістю правової системи, але має перспективи в євроінтеграції, реформах правової сфери та розвитку економіки, що можуть сприяти стабільному майбутньому країни.
Keywords: внутрішньополітичний розвиток; Албанія; демократія; корупція