Вплив повномасштабної російської агресії в Україні на світову економіку - Олійник, Вікторія Леонтіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота полягає в дослідженні впливу повномасштабної російської агресії в Україні на світову економіку. Метою роботи є аналіз економічних наслідків конфлікту для України та інших країн, а також оцінка впливу на різні сектори світової економіки, включаючи енергетичний, фінансовий та аграрний. У роботі розглянуто теоретичні основи світової економіки та міжнародної торгівлі, зокрема концепції та моделі, що використовуються для аналізу міжнародних економічних відносин. Досліджено військово-політичні чинники, що впливають на глобальну економічну стабільність. Другий розділ присвячений аналізу впливу конфлікту на сільськогосподарський сектор України та глобальну продовольчу безпеку. Окрему увагу приділено реакції світових фінансових ринків та змін валютних курсів у відповідь на російську агресію. Також розглянуто роль міжнародних організацій у регулюванні економічних відносин під час конфліктів. Третій розділ роботи зосереджується на економічних наслідках російської агресії, зокрема на енергетичній кризі, викликаній конфліктом, та її впливі на світову економіку. Проаналізовано вплив міжнародних санкцій на економіку Росії та глобальну взаємодію, а також соціально-економічні виклики для України та її сусідів.
Keywords: російська агресія; світова економіка; енергетична криза; міжнародні санкції; продовольча безпека; валютні курси; фінансові ринки; міжнародні організації