Семантико-синтаксична категорія причини у функційній парадигмі прислівника - Фенко, Марія; Мацюк, Зоряна; Fenko, Mariya; Matsiuk, Zoryana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Статтю присвячено розгляду проблеми периферійного статусу прислівника як самостійної частини мови та його функційного потенціалу в семантико- синтаксичній структурі речення. Студію зорієнтовано на дослідження семантичної категорії причини, що позначає дію чи явище, які стають мотивом інших подій або явищ. Прислівник, функціонуючи в семантико-синтаксичній структурі речення як причинова синтаксема, зумовлює існування власної каузальної парадигми. Відповідно зроблено спробу цілісного аналізу структурно-семантичних особливостей причинових прислівників, їх систематизації та опису. Прислівник, функціонуючи в семантико-синтаксичній структурі речення як каузальна синтаксема, зумовлює існування власної причинової парадигми. У дослідженні запропоновано класифікацію прислівникової парадигми категорії каузальності. Правомірно виокремлено два різновиди грамем: грамеми власне причини; аналітичні грамеми з каузальною семантикою. The article is devoted consideration of problem of peripheral status of adverb as independent parts and him to funkciynogo potential in to semantiko-syntactic to the structure of a sentence. A studio is orientated on research of semantic category of reason which marks an action or phenomenon, which become reason of other events or phenomena. An adverb, functioning in to semantiko-syntactic to the structure of a sentence as prichinova sintaksema, predetermines existence of own causal paradigm. The attempt of integral analysis is done structurally semantic features of kauzativnikh dialects, their systematization and description. An adverb, functioning in to semantiko-syntactic to the structure of a sentence as reason sintaksema, predetermines existence of own causal paradigm. It is offered in research classification of adverbial paradigm of category of kauzal’nosti. Two varieties of gramem are legitimately selected: gramemi actually reasons; analytical gramemi with causal semantics.
Semantic-Syntactic Category of Causes Functional Paradigm Adverb
Keywords: категорія; парадигма; грамема; семантика; каузативність; прислівник; причина; семантико-синтаксична структура речення; category; paradigm; gramema; semantics; kauzativnist’; adverb; reason; semantic-syntactic structure of the sentence