Психологічний аналіз креативності підлітків в умовах воєнного стану - Байцим, Мілана Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі здійснено науковий аналіз креативності як складноструктурний психічний феномен, що формується під впливом різних особистісних, фізіологічних, соціальних і культурних чинників. Описано потенціал креативності як ресурсу адаптації та зцілення травми, досліджено особливості формування предикторів творчої та креативної діяльності. Розглянуто нейрофізіологічні передумови креативного потенціалу, властивості підліткової психіки та нейропластичність, як важливий індикатор креативності. Встановлено зв’язок між креативність та активною діяльністю нейронних структур ділянок мозку, що пов’язані із виконавчими процесами вищих психічних функцій людини. Уточнено взаємозв’язок між креативністю, як адаптаційним та резильєнтним ресурсом та стратегічним і аналітичним компонентами когнітивного функціонування, що може бути відображеним у показниках інтелектуального розвитку. З’ясовано, що інтеграція творчих і аналітичних процесів нервової діяльності корелює із формуванням адаптивних механізмів в уиовах війни; участь в соціокульутрних та волонтерських ініціативах виступає додатковим стимулом до внутрішньої стабілізації, зниження рівнів психоемоційної напруги і дезорганізованої поведінки. У ході емпіричного дослідження застосовано валідизовані психометричні тести Торренса, опитувальник Рензуллі, шкали DERS і CTSR. Статистична обробка отриманих результатів виявила кореляцію між креативними здібностями та рівне адаптації до стресу. Новизна здійсненого теоретичного дослідження полягає у міждисциплінарному та обширному аналізі феноменів творчості та креативності як акомодаційних чинніків, необхідних для подолання хронічного стресу, спричиненого воєнним станом та його наслідками. Практична цінність дослідження полягає у застосуванні отриманих теоретичних та емпіричних висновків в психологічно-реабілітаційний практиці.
Keywords: креативність; творчість; дивергентне мислення; адаптаційний ресурс; нейрофізіологія креативності; вищі психічні функції; креативний потенціал