Українська діалектологія : конспект лекцій - Нестерчук, Оксана Григорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У конспекті лекцій кожну тему представлено окремим заняттям відповідно до програми навчального курсу «Українська діалектологія». До матеріалу запропоновано план теоретичного матеріалу, питання для самоконтролю. Дібраний матеріал, ілюстровано діалектними текстами, реченнями, окремими словами, що записані від респондентів певної говірки фонетичною транскрипцією. Приклади включають зразки українських говірок усіх наріч української мови, взяті зі збірників та експедиційних записів, які репрезентують усі говори нашої мови. Здобувачам освіти запропоновано словник діалектологічних термінів; рекомендований список літератури, лінгвістичних атласів, діалектних словників; вміщено карту говорів української мови. Для здобувачів освітніх програм «Українська мова та література. Світова література» (спеціальності 035 Філологія), «Середня освіта. Українська мова та література. Світова література» (спеціальності 014 «Середня освіта (Українська мова і література)», а також для всіх, хто цікавиться народною мовою.
Keywords: українська діалектологія; наріччя; говори; говірки; діалектні тексти; зразки українських говірок; 811.161.1’28(07)