Підходи до аналізу даних із невідповідями - Сидоров, Микола Станіславович; Сидоров, Николай Станиславович; Sydorov, Mykola S.; Білоус, Євген В'ячеславович; Белоус, Евгений Вячеславович; Bilous, Yevhen V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Суперечність між необхідністю аналізу невідповідей та відсутністю узагальненої інформації щодо розуміння природи виникнення різного виду відсутніх значень актуалізує розгляд основних методів аналізу невідповідей в емпіричних соціологічних дослідженнях. У межах цієї статті наведено класифікацію методів, порівняно недоліки та переваги кожного з урахуванням того, що методи аналізу невідповідей різняться механізмами їх реалізації й обумовлюються подальшим аналізом та інтерпретацією даних: або 1) видалити невідповіді й реалізовувати процедури аналізу даних, ігноруючи їх; або заповнити пропуски, використовуючи певний спосіб; 2) простих чи складних методів імпутування даних; 3) зважування; 4) математичного моделювання. У межах цього дослідження наведено не тільки класифікацію методів, але порівняно недоліки та переваги кожного з них. The discrepancy between the need for analysis of non-response and a generalized information about the nature of a different kind of missing data are updated by the consideration of the basic methods of analysis of non-response in empirical social science research. Given that the non-response analysis methods have different mechanisms for their implementation, and are caused by the further analysis and interpretation of data, the researcher proposed to define a method for analyzing data from non-responses: either 1) remove the non-response and to implement procedures for data analysis, ignoring them, or fill in the blanks using a certain method; 2) simple or complex methods of data imputation; 3) weighing; 4) mathematical modeling. The study shows not only the classification methods, but compared the advantages and disadvantages of each.
Approaches to the Аnalysis of Data with Nonresponse
Keywords: невідповідь; відсутні дані; методи аналізу невідповідей; модель; nonresponse; missing data; methods of analysis of data with nonresponse; model