Експериментальне дослідження моделі формування педагогічної толерантності майбутніх учителів іноземних мов початкової школи - Гордієнко, Юлія Анатоліївна; Сорокіна, Ліна Євгенівна; Hordiienko, Yuliia A.; Sorokina, Lina Ye. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті описано результати дослідження, присвяченого формуванню педагогічної толерантності майбутніх учителів іноземних мов початкової школи. Зокрема подано дефініцію педагогічної толерантності майбутніх учителів іноземних мов початкової школи, описано концепцію моделі її формування, визначено етапи педагогічного експерименту, підібрано методики для діагностики рівня сформованості кожного компонента педагогічної компетентності. Описано авторський тренінг, розроблений з метою підготовки викладачів англійської мови до аудиторної роботи зі студентами у межах проблеми дослідження,обґрунтовано переваги тренінгу у порівнянні з іншими методами роботи, підібрано відповідний навчальний і методичний матеріал, перевагу надано інтерактивним методам та формам взаємодії. Схарактеризовано особливості практичних занять як основної форми організації навчальної діяльності студентів, визначено їх структурні елементи. Дано опис змістового компонента моделі формування педагогічної толерантності, а саме оновлено зміст дисциплін гуманітарного циклу, основне навчальне навантаження зосереджено на авторському спецкурсі “Практика толерантної англомовної комунікації”, визначено його мету, розподілено змістове наповнення на шість модулів, які дали можливість студентам поступово ознайомитися із сутністю педагогічної толерантності та основами практичної толерантної взаємодії у межах педагогічної діяльності, створено ефективні педагогічні умови для підготовки компетентного і толерантного учителя іноземних мов, описано методичний аспект формування педагогічної толерантності у роботі зі студентами. Подано результати кількісного та якісного аналізу рівнів сформованості педагогічної толерантності на констатувальному і формувальному етапах педагогічного експерименту. Доведено ефективність авторської моделі за допомогою критерію однорідності «хі-квадрат». The results of the study on the formation of pedagogical tolerance of future teachers of foreign languages in primary school have been described in the article. In particular, the definition of pedagogical tolerance has been given, the concept of the model of its formation has been described, the stages of the pedagogical experiment have been defined, methods for diagnosing the level of formation of each component of pedagogical competence have been selected. The author's training, designed to prepare English teachers for classroom work with students in the framework of the research problem, has been described, appropriate educational and methodological materials have been selected, the interactive methods and forms of collaboration have been favored. Features of practical classes as the basic form of organization of educational activity of students have been characterized, their structural elements have been determined. The content component of the model of the formation of pedagogical tolerance has been described, namely, the content of the disciplines of the humanitarian cycle has been updated, the main educational load has been concentrated on the author's special course "Practice of tolerant English-language communication", its purpose has been determined, its content has been composed to develop students’ perception of pedagogical tolerance and basis for tolerant interaction in teaching, effective pedagogical conditions for the preparation of a competent and tolerant teacher of foreign languages have been created, methodological and content aspects of teaching tolerance have been outlined. The results of quantitative and qualitative analysis of the levels of the formation of pedagogical tolerance at different stages of the pedagogical experiment have been presented. The efficiency of the author's model has been proved.
Experimental Study of the Model of Formation of Pedagogical Tolerance of Future Primary School Teachers of Foreign Languages
Keywords: педагогічна толерантність; майбутній учитель; модель формування толерантності; педагогічний експеримент; констатувальний етап; формувальний етап; pedagogical tolerance; future teacher of foreign languages of primary school; model of formation; pedagogical experiment; stage of formation