Концептуалізація механізму регулювання ринку логістичних послуг - Самойленко, Богдан Віталійович; Павлова, Олена Миколаївна; Пінчук, Артем Павлович (Видавничий дім "Інтернаука", 2024)
Вступ. Ключовим компонентом ефективного функціонування логістичної системи є визначення ролі держави та її регулюючих механізмів. Аналізуючи регулюючі процеси в логістичній галузі, необхідно чітко відокремлювати державне регулювання від ринкового. Найкращим рішенням є поєднання цих двох підходів у різних пропорціях. Основна увага досліджень зосереджена на державному регулюванні логістичних процесів, оскільки це пов’язано з великими ризиками. Мета. Мета статті полягає в ґрунтовному дослідженні, а також концептуалізації підходів до реалізації механізму, що сприятиме регулюванню ринку логістичних послуг. Матеріали і методи. Ризики ефективного державного регулювання логістичної системи проявляються на макроекономічному рівні (падіння ВВП, скорочення інвестицій, фінансові кризи, дефіцит бюджету). Важливим фактором для розвитку логістичної галузі, зокрема перевезення важких вантажів на далекі відстані, є світові ціни на енергоресурси. У разі несприятливих фінансових умов на світовому енергетичному ринку, очікується зростання вартості логістичних послуг. Результати. Ефективність логістичної системи є важливим механізмом забезпечення стабільного функціонування національної економіки та підвищення рівня соціальної активності населення. Реорганізація регіональної транспортно-логістичної інфраструктури є ключовим кроком для інтеграції національних і міжнародних логістичних маршрутів у контексті глобалізації та стратегій розвитку Європейського Союзу. Ефективне державне регулювання логістичної системи знаходиться в компетенції органів законодавчої та виконавчої влади і потребує чіткої координації дій між ними. Перспективи. На сьогодні необхідно розробити та впровадити Стратегію відновлення логістичної системи України в кризових та воєнних умовах, орієнтуючись на такі основні аспекти: створення високоякісної мережі міжнародних логістичних центрів з ефективними мультимодальними терміналами, що забезпечуватимуть роботу в регіонах України; систематичний розвиток різних видів транспорту та логістичних операцій; зміни в законодавстві, адаптація міжнародних угод та норм контролю; розробка бізнес-стратегії оптимізації пасажирських перевезень, адаптованої системи страхування, питань сертифікації послуг, процесів ліцензування та сучасної інформаційної складової sлогістичного ринку в цілому.
Keywords: логістика; логістичні послуги; механізм регулювання; логістичне регулювання; логістичний ринок; 332