Спеціальна фізична підготовка спортсменок ВНЗ, які спеціалізуються з бігу на 400 м - Калитка, Світлана Володимирівна; Савчук, Світлана Іванівна; Карабанова, Надія Семенівна; Валькевич, Олександр Васильович; Kalytka, Svitlana; Savchuk, Svitlana; Karabanova, Nadiya; Valkevych, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Спеціальна фізична підготовка спортсменок ВНЗ, які спеціалізуються з бігу на 400 м, – процес багаторічний і багатогранний. Він уключає фізичну, тактичну, технічну й психологічну підготовку. У цій статті проаналізовано характеристику фізичних навантажень, що застосовуються в спортивному тренуванні студенток ВНЗ, які спеціалізуються з бігу на 400 м. Висвітлено вплив тренувальних навантажень на спеціальну фізичну підготовку спортсменок на основі комплексного вивчення динаміки спеціальної працездатності. Установлено вірогідний приріст результатів із бігу на 400 м в ЕГ (р‹0,7), що свідчить про розвиток аеробно-анаеробної витривалості в дівчат, які спеціалізуються з бігу на 400 м. За показниками бігу на 30 м з ходу, 100 м, 200 м та човникового бігу нами установлено приріст результатів в ЕГ (р›0,07), що свідчить про незначний розвиток їхніх швидкісних і координаційних можливостей. Отже, збільшення обсягу тренувальних навантажень, засобів спеціальної підготовки ефективно вплинуло на розвиток спеціальної фізичної підготовки дівчат ЕГ. Special physical training of female runners at 400 m is a long term and multifaceted process. It includes physical, tactical, technical and psychological trainings. The article examines the characteristics of physical activity used in training of female students who specialize in middle distance running. The article is based on the comprehensive study of the dynamics of special ability to work and the influence of athlete’s physical trainings. It was found out probable increase of the results in running at 400 m in the experimental group (EG) (p<0,7) which affirms the development of aerobic and anaerobic endurance of girls specialized in 400 m running. The growth of results in the EG (p>0,06) has been found out in terms of the 30 m, 100 m, 200 m distance running and shuttle run. It has been indicated the slight development of the athlete’s speed and coordination capabilities. Increasing of amount of training activities, applying of means of special training effectively influenced the development of special training of girls of the experimental group.
Special Physical Training of Female Students of Universities who Specialize in 400 m Running
Keywords: спеціальна фізична підготовка; спортивне тренування; physical training; sports training