Література та кіно у фікційній автобіографії Ю. Яновського «Майстер корабля» - Констанкевич, Ірина Мирославівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
В статті проаналізовано феномен автобіографізму в романі Ю. Яновського «Майстер корабля», текст якого представлено читачеві як спогади, власне, життєпис оповідача, важливий для осмислення культурно-історичної епохи і в подієвому, і в особистісному вимірах. Досліджено риси модерного тексту, зокрема використання і роль кіноматеріалу, характер експериментаторства.In the article the phenomenon of autobiographism is analyzed in the novel of Y. Yanovsky «Master of the Ship» , the text of which is presented to the reader as memories, in fact, a biography of the narrator, is important for understanding the cultural and historical era in both event-driven and in personal terms. We investigate the features of modern text, and in particular, the use and role of cinematography material, the nature of experimentation.
Keywords: автобіографізм; містифікація; модернізм; кіноелементи; художній експеримент