Характеристика новоствореного парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Будинок-музей А. П. Чехова» в м. Сумах - Скляр, Вікторія; Skliar, Viktoria (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Подано інформацію про один із новостворених у Сумській області об’єктів природно-заповідного фонду: парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва місцевого значення «Будинок-музей А. П. Чехова». Встановлено сучасний видовий склад рослин та фітокомпозицій парку. Здійснено оцінку созологічної цінності території. Визначено пріоритетні напрями функціонування та забезпечення охорони природи на теренах цього парку- пам’ятки садово-паркового мистецтва. The information provided on one of the newly in Sumy natural reserve fund: park monument landscape gardening art of local importance “Museum A.P. Chekhov’s”. It is shown that this territory has a significant historical and cultural value. For it discovered species of plants and their composition. At the same time identified species included in the “Red Book of Ukraine” and to be protected in the Sumy region as regionally rare. The estimation sozological value of the territory. Identified priority areas of functioning and protection of nature in the territory of the park monument of landscape art. Proposed a scheme zoning its territory.
Characteristics of the Newly Created Park Monument of Landscape Gardening art “Museum A. P. Chekhov’s” in Sumу.
Keywords: природно-заповідний фонд; екомережа; біорізноманіття; парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва; nature-reserve fund; econet; biodiversity; park monument of landscape gardening art