Лінгводидактичні аспекти асоціативного навчання молодших школярів іноземних мов - Гусак, Людмила; Gusak, Ludmila (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки., 2015)
У статті представлено лінгводидактичні аспекти асоціативного навчання учнів початкової школи інозем¬них мов. Виділено два аспекти засвоєння мови: мовну здібність та здібність до опанування мови. Представлено два типи здібностей: комунікативно-мовні й когнітивно-лінгвістичні, тісну взаємодію вербальної та невербальної (образної) сфер у психічній діяльності людини. Обґрунтовано три стадії засвоєння іншомовного матеріалу: початкову як етап нагромадження лексичного матеріалу; як засвоєння граматики, що супроводжується подальшим удосконаленням мовлення дітей; як адаптацію до подальшого навчання іноземних мов учнями основної школи за традиційними методиками навчання.В статье представлены лингводидактические аспекты ассоциативного обучения учащихся начальной школы иностранным языкам. Выделяются два аспекта усвоения языка: языковая способность и способность к овладению языка. Представлены два типа способностей: коммуникативно языковые и когнитивно-лингвистические, тесное взаимодействие вербальной и невербальной (образной) сфер в психической деятельности человека. Обоснованы три стадии усвоения иноязычного материала: начальная как этап накопления лексического материала; вторая как усвоение грамматики, которое сопровождается дальнейшим совершенствованием речи детей; третья как адаптация к дальнейшему обучению иностранных языков учащимися основной школы по традиционным методикам обучения.The article reveals different aspects of associative teaching the foreign languages for younger pupils. A special attention is paid to the notions linguistic competence and capacity for mastering languages. Two types of capacities and relations of verbal and nonverbal spheres of psychic activity of the person are presented in the given articles. Three stages of mastering the foreign languages are defined be the author: initial – the stage of mastering lexics, the second stage of mastering grammar and improving pupils` speaking, the third is the adaptive stage for traditional teaching the foreign languages for pupils of the major schools.
Linguodidactic Aspects of Associative Teaching the Foreign Languages for Younger Pupils.
Keywords: лінгводидактичні аспекти асоціативного навчання, молодші школярі, научуваність, мовна здібність, здібність до опанування мови, вербальна й невербальна сфери, стадії засвоєння; лингводидактические аспекты ассоциативного обучения, младшие школьники, языковая способность, способность к овладению языка, вербальная и невербальная сферы деятельности, стадии усвоения языкового материала.; linguodidactic aspects, younger pupils, linguistic competence, capacity for mastering languages, verbal and nonverbal spheres of psychic activity, stages of mastering the foreign languages.