Семантико-синтаксична залежність суб’єкта всеохопного процесу - Масицька, Тетяна; Masytska, Tetiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті досліджено проблематику синтаксичної залежності та виокремлено семантико-синтаксичну залежність у семантико-синтаксичній структурі речення. Особливу увагу зосереджено на аналізі семантико-синтаксичної залежності суб’єкта всеохопного процесу. Вказано, що здатність предикатних одиниць формувати семантико-синтаксичну залежність впливає на утворення структури семантично елементарного простого речення. Семантика предиката формує семантико-синтаксичну залежність відповідної кількості компонентів, які необхідні для повної реалізації реченнєвої структури. Семантико-синтаксичну залежність суб’єкта всеохопного процесу утворюють предикати особливих семантичних груп на позначення: 1) пори року; 2) часового проміжку доби; 3) природних явищ. Переважно предикати всеохопного процесу вказують на різноманітні природні явища, які відбуваються в навколишній дійсності без участі якогось видимого діяча. Речення з дієслівним предикатом і однією залежною синтаксемою становлять найпростіший вияв семантично елементарного речення, їх формує тільки предикат всеохопного процесу, стану або процесу. Встановлено, що у реченнєвих конструкціях з предикатами всеохопного процесу семантико-синтаксична залежність суб’єкта всеохопного процесу переважно має імпліцитне вираження. Problems of syntax dependency were researched in this article, semanticТипологія та функції мовних одиниць 168 syntax dependency in semantic and syntax sentence’s structure was determined. Particular attention is paid on the analyze of semantic-syntax dependency in all-around action subject. Predicate’s ability to generate the semantic-syntactic dependency has influence on the formation of a simple sentence with basic semantic structure. The predicate’s semantic forms a semantic-syntax dependence between appropriate number of components, which are necessary for the full realization of a sentence’s structure. Predicates from specific semantic groups which describe: 1) season; 2) day time period; 3) atmospheric effects form semantic-syntax dependency of the allaround action subject. Mainly the all-around action predicates specify on the fact, that the various natural phenomena’s take place in surrounding reality without participation of visible figure. The sentences with one verbal predicate and one dependent syntaxema are the simplest expression of semantic elementary sentence. The predicate of condition or process or all-around action predicate forms this type of sentence. Semantic-syntax dependency of the all-around action subject preferably has implicit expression at the sentence structure with all-around action predicate.
Semantic-Syntax Dependency of the All-Around Action Subject
Keywords: семантико-синтаксична структура речення; синтаксична залежність; семантико-синтаксична залежність; суб’єкт всеохопного процесу; предикат всеохопного процесу; semantic and syntax sentence’s structure; syntax dependency; the semantic-syntax dependency; the all-around action subject; the all-around action subject