Zmienność termiki i stanów wody jezior Konińskich jako efekt działalności elektrowni «Konin» i «Pątnów» - Choiński, Adam; Ptak, Mariusz; Хоїнський, Адам; Птак, Маріуш (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
W pracy przedstawiono przebieg temperatury i stanów wody jezior konińskich, znajdujących się pod silnym działaniem antropopresji związanej ze zrzutem wód ciepłowniczych. Bazowano na danych zebranych przez Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej. W wyniku analizy temperatury w latach 1963–1991 dla trzech profili (Pątnów, Ślesin, Stary Licheń) ustalono, iż wszystkie cechowały się tendencją wzrostową. W odniesieniu do stanów wody przeprowadzono w oparciu o dane dla profilu Ślesin w latach 1957–1991. Zmienność średnich rocznych stanów wody w tym okresie była niewielka i wynosiła niespełna 0,5 m. ератури і рівнів води Конінських озер як результат діяльності електростанцій «Конін» і «Пятнув». У статті подано дані щодо температури і рівнів води в Конінських озерах, які зазнали великого антропогенного впливу у результаті підігріву води. Дані отримані Інститутом метеорології та водного господарства. Аналіз температури води в 1963–1991 рр. трьох профілів (Пятнув, Слесін, Старий Ліхен) свідчить про тенденцію її зростання. Значення профілю для Старого Ліхена особливо цікаве, оскільки це місце скидання підігрітої води з електростанції. Середньорічна температура в 1968–1974 рр. була достатньо високою – 21,2 °С. Абсолютний максимум становив 35 °С (06.08.1971 р.). Середньорічний рівень води для профілю Слесін незначний і сягав до 0,5 м.
Зміни температури і рівнів води Конінських озер як результат діяльності електростанцій «Конін» і «Пятнув»
Keywords: energetyka; jeziora konińskie; antropopresja; електроенергетика; Конінські озера; антропогенний вплив