Сучасний погляд та теоретико-методичні аспекти фізичної реабілітації - Футорний, Сергій Михайлович; Шахліна, Лариса Ян-Генріхівна; Коган, Борис Григорович; Futornyi, Sergij; Shakhlina, Larysa; Cogan, Borys (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті досліджено актуальні питання визначення поняття фізичної реабілітації. Представлено дані про термінологічний зміст і поняття «фізична реабілітація», категоріальний апарат, поточний стан і перспективи розвитку фізичної реабілітації окремо як невід’ємна ланка медичної науки й незалежного напряму лікувальної терапії. Завдання дослідження – проаналізувати науково-методичну літературу з вивчення загальної концепції поняття «фізична реабілітація»; розглянути визначення термінологічного апарату, мету, завдання, принципи й методи, основні засоби; узагальнити вітчизняний і міжнародний досвід актуальних напрямів фізичної реабілітації, а також її поточного стану в Україні. Для виконання завдань дослідження ми використовували такі методи: аналіз й узагальнення спеціальної науково-методичної літератури, моніторинг інформаційних інтернет-ресурсів, аналіз змісту теоретичних і методичних публікацій (монографій, підручників та методичних матеріалів), системний підхід. Результати засвідчили, що фізична реабілітація – це частина комплексного лікування, що є успішним у поєднанні з лікарською терапією, фізіотерапією й різними методами лікування, застосовується як сучасний засіб профілактики, лікування та реабілітації, що сприяє покращенню фізичного, психологічного, емоційного й соціального стану індивідуума. The article is devoted to topical issues of the definition for physical rehabilitation. The data regarding the terminological meaning of «physical rehabilitation», categorical apparatus, the current state and perspectives of development for physical rehabilitation separately as integral parts of medical science and the independent direction of medical therapy. Research tasks: to conduct analysis of scientific and methodological literature on the study of the general concept of «physical rehabilitation»; to consider the definition of terminological apparatus, goals, objectives, principles and methods basic means; summarize domestic and international experience of actual trends of physical rehabilitation current state in Ukraine. To achieve the objectives of the research, we used the following methods: analysis and compilation of special scientific and methodical literature, monitoring of information Internet resources, content analysis of theoretical and methodological publications (monographs, textbooks, and methodical materials), a systematic approach. The results showed that physical rehabilitation is part of the complex treatment, which successfully combined with medicinal therapy, physiotherapy and different treatment methods, applying methods promotion, prevention, intervention and rehabilitation, resulting in improved physical, psychological, emotional and social condition of the individual.
Modern Viewpoint, Theoretical and Methodological Aspects of Physical Rehabilitation
Keywords: фізична реабілітація; лікувальна фізична культура; наука; фізичні вправи; засоби та методи; медицина; physical rehabilitation; medical physical culture; science; physical exercises; means and methods; medicine