Волинське Полісся під час Першої світової війни: бойові дії в 1915 – на початку 1916 рр. - Хомич, Петро (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2018)
У статті здійснено аналіз ходу воєнної кампанії на Волинському Поліссі в 1915 – на початку 1916 рр. Головну увагу приділено динаміці просування лінії фронту в цьому регіоні, основним військовим операціям, які відбувалися під час так званого «великого відступу» російських військ та в умовах стабілізації фронтової лінії по річці Стир на межі 1915–1916 рр. На основі вивчення широкого кола історичних джерел відтворено перебіг окремих боїв і локалізовано їх із прив’язкою до сучасних населених пунктів Волинського Полісся, охарактеризовано сили й засоби ведення бойових дій воюючими сторонами, проаналізовано наслідки головних битв та їх вплив на загальну ситуацію на Південно-Західному фронті. Висвітлено участь польських легіонерів у битвах із російськими військами на території сучасного Маневицького району.
Keywords: Перша світова війна; Волинське Полісся; Південно-Західний фронт; бойові дії; російська армія; австро-німецькі війська; польські легіони