Використання методу стабілографії для оцінки ефективності реабілітаційного лікування хворих після артроскопічної реконструкції передньої хрестоподібної зв’язки - Рой, Ірина Володимирівна; Зінченко, Віталій Володимирович; Кравчук, Людмила Дмитрівна; Русанов, Андрій Петрович; Roy, Irina; Zinchenko, Vitaliy; Kravchuk, Ludmila; Rusanov, Andriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У роботі розглянуто питання оцінки ефективності реабілітації пацієнтів із пошкодженням передньої хрестоподібної зв’язки (ПХЗ) колінного суглоба після артроскопічного відновлення на підставі аналізу часових і динамічних параметрів ходи, отриманих методом стабілографії. Дослідження стану біомеханічних параметрів ходи до й після операції методом стабілографії засвідчило більш високу ефективність результатів реабілітації після артроскопічної реконструкції ПХЗ у групі пацієнтів, які оперувались у термін понад 1,5 місяця від отриманої травми, що підтверджується часовими й динамічними параметрами ходьби на пізньому післяопераційному періоді. In the article were described the evaluation of the effectiveness of the rehabilitation of patients with the anterior cruciate ligament (PCL) damage after arthroscopic reconstruction, based and described on the stabilography data on analysis of the walking time and dynamic parameters. Analysis of biomechanical parameters of the walking, performed before and after surgery by the stabilography showed increasing efficacy results of rehabilitation after arthroscopic reconstruction of the ACL in the group of patients operated during the 1,5 months after the injury, that confirms time and dynamic parameters of the walking on late postoperative period.
The Assessment of Effectiveness of the Rehabilitation Treatment of Patients After Arthroscopic Anterior Cruciate Ligament Reconstruction Using Stabi¬lography
Keywords: стабілографія; динамічні та часові параметри ходьби; артроскопічна реконструкція передньої хрестоподібної зв’язки; stabilography; dynamic and temporal parameters of walking; arthroscopic reconstruction of the anterior cruciate ligament