Research of Formation and Legal Consolidation of the City Government of Lutsk in the Structure of the Great Duchy of Lithuania in the Works of Ukrainian and Foreign Researchers - Kolodyazhna, V.; Krevsky, D.; Колодяжна В., В.; Кревський Д. (СНУ ім. Лесі Українки, 2018)
The article analyzes the state of the study of the development and legal consolidation of the city law of Lutsk and the cities of Volyn as part of the Great Duchy of Lithuania. Authors review the works of Ukrainian, Polish and Belarusian researchers, who studied the features of city law and the impact of Magdeburg law to self-government and traditions of Ukrainian cities and the city of Lutsk, in particular. It is worth noting that the issues of the Lutsk Magdeburg law are not well-studied and debatable, and it concerns, in fact, the problems of the time of introducing self-governing traditions in the city. У статті проводиться аналіз рівня досліджень розвитку та правового забезпечення міського права Луцька та міст Волині в складі Великого князівства Литовського. Автори проводять огляд робіт українських, польських, білоруських дослідників, які вивчали особливості розвитку муніципального права і вплив магдебурзького права на формування традицій самоврядування українських міст та особливо Луцька. Магдебурзьке право багато в чому сприяло формуванню в Україні громадянського суспільства, демократизму, регламентувало життя суспільства, спираючись на правові норми, і створювало юридичну основу для функціонування незалежних від свавілля феодалів міст. Однак, варто зазначити, що позиції авторів щодо впливу магдебурзького права на процеси урбанізації українських земель не завжди однозначні і багато в чому залежать від політичних та ідеологічних чинників.
Дослідження становлення і правового забезпечення місцевого самоврядування Луцька в складі Великого князівства Литовського в роботах українських і зарубіжних дослідників
Keywords: local self-government; Magdeburg law; city law; city self-government; Lutsk; Great Duchy of Lithuania; місцеве самоврядування; магдебурзьке право; міське право; міське самоврядування; Луцьк; Велике князівство Литовське