Луківська ТГ Волинської області: сучасний туристичний потенціал історико-культурної спадщини індустрії гостинності - Мельник, Надія Вікторівна; Качаровський, Роман Євгенович; Яцуняк, Віктор Анатолійович (Херсонський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Сталий розвиток окремо взятих адміністративних утворень залежить від наявності на їх території ресурсів для забезпечення економічних та соціальних потреб населення. Перебудова особливостей розвитку місцевого самоврядування в Україні, що започаткована у 2015 році після набуття чинності Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» [4], дозволила створити передумови для інтенсивного і прогресивного розвитку територіальних громад, як нових адміністративно-територіальних утворень. Використовуючи переважно свої власні ресурси громади, з метою вирішення соціальних та економічних проблем, розпочали пошук різноманітних можливостей для ефективного розвитку різних напрямків економічного потенціалу. Одним з них є сталий розвиток історико-культурної ресурсної бази громади, що створить передумови для залучення її об’єктів історико-культурної спадщини до галузі туризму та рекреації регіону, посилить можливості здійснення освітнього процесу, збільшить переваги патріотичного виховання молоді, відтворить та відродить головні аспекти історичної минувшини територіальної громади.
Keywords: туризм; туристична атракція; історико-культурна спадщина; рекреаційний потенціал; територіальна громада; індустрія гостинності; Луківська територіальна громада; Ковельський район; Волинська область; 911.3:330.15]:379.8+930.85(477.82-37)