Управління транскордонними екосистемами - Олейник, Вікторія Василівна; Oleinyk, Viktoriia V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті визначено поняття “транскордонні природні ресурси”, їх види. Досліджено транскордонні екосистеми та їх основні риси. Зазначено, що екосистеми, які розташовані вздовж міжнародного кордону мають більший інтерес серед зарубіжних дослідників, ніж ті, що містяться в межах однієї країни, оскільки розбіжності в екологічному праві країн робить збереження транскордонних екосистем вдвічі складнішим. Визначено поняття “транскордонна екосистема”, та елементи транскордонності таких видів ресурсів, тобто випадки, коли екосистема набуває статусу транскордонної. Виділено чинники, які спонукають уряди сусідніх країн створювати транскордонні парки та інших форми транскордонного співробітництва в даній сфері. Досліджено особливості управління такими видами транскордонних природних ресурсів. The concept of " transboundary natural resources" and their types are defined in the parer. The transboundary ecosystems and their main features are studied in the research parer. It is indicated, that ecosystems, that are located along the international border, have greater interest among foreign researchers than those which are contained within a country. The differences in countries environmental law make the transboundary ecosystems conservation twice difficult. The concept of "transboundary ecosystem" and transboundary elements of these kinds of resources, namely the cases when the ecosystem acquires the status of transboundary are determined. The factors, that motivate governments of neighboring countries to create a transboundary parks and other forms of transboundary cooperation in this area are allocated. The peculiarities of the following types of transboundary natural resources are studied in the parer.
The features of transboundary ecosystems existence and their management
Keywords: транскордонний природний ресурс; transboundary natural resources; транскордонна екосистема; transboundary ecosystem; транскордонні парки; transboundary parks; транскордонний зелений коридор; transboundary green corridor; транскордонний заповідник; transboundary reserve