Провідні компоненти ефективного формування рухових навичок - Яловик, A.; Yalovyk, A. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Правильно реалізовані структурні компоненти навчальної діяльності допомагають ефективніше формувати рухові навички, а також стимулюють розумову активність студентів, привчають їх цілеспрямовано спос¬терігати, шукати в предметах, знаках, фігурах, словах спільне й відмінне, робити висновки та узагальнення. У статті подано десять провідних компонентів, а також за думкою студентів встановлений їхній рейтинг. На основі літературних джерел на перше місце ми ставимо компонент як: чіткість поставленої мети, усвідомлення кінцевого результату рухової діяльності; на друге місце бажання й мотивацію; на третє − пра¬вильне планування рухової діяльності. З опитуваних студентів ЛПК, 9,7 % вважають “бажання і мотивацію” першочерговим компонентом у формуванні рухових навичок. “Фізичні дані спортсмена, студента” ставлять на друге місце 8,6 % респондентів. Третє місце займає такий компонент, як “професійні здібності викладача, тренера”, отримавши середню оцінку 3,9 бала.Properly implemented structural components of effective learning activities help building motor skills and stimulate mental activity of students, teach them purposefully watch, look at objects, characters, figures, words, common and different, draw conclusions and generalizations. The article presents top ten components, and we have set their rating according to students’ answers. According to literature resources, the first place we put a component “goal clarity, awareness outcome of motor activity”, in the second place “desire and motivation”, on the third – “proper planning of motor activity”. Out of students who took part in the survey, 9,7 % said “desire and motivation “primary component in the formation of motor skills”. “Physical data of an athlete-student” is on the second place” for 8.6 % of respondents. Third place is “professional skills teacher-coach,” received an average score of 3,9 %.
Leading Components of Effective Formation of Motor Skills
Keywords: рухова навичка; компоненти; рейтинг; мотивація; руховий досвід; motor skill components; rating; motivation; motor experience; 796.012.1-057.87