Природний рекреаційний потенціал Люблинецької територіальної громади Волинської області: сьогодення та перспективи раціонального використання. - Мельнійчук, Михайло Михайлович; Мельник, Олег Володимирович; Чижевська, Лариса Тарасівна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Єрко, Ірина Володимирівна; Мельник, Надія Вікторівна; Качаровський, Роман Євгенович; Антипюк, Олена Володимирівна (Видавнича група "Наукові перспективи", 2023)
Досліджено передумови та етапи створення Люблинецької територіальної громади (ТГ) Волинської області в рамках адміністративно-територіальної реформи в процесі децентралізації влади в Україні, що спричинена потребою трансформації наявної моделі управління на місцевому рівні, в основі якої зміна системи функціонування місцевого самоврядування. Визначено територіальні особливості громади, її склад, характер розселення населення, специфіку функціонування. Проведено аналіз наявної наукової та довідкової інформації з цієї тематики. Здійснено апробацію методики вивчення природного рекреаційного потенціалу в межах окремо взятої територіальної громади. Природний рекреаційний потенціал досліджено як комплекс чинників, що забезпечують відповідні належні умови для відпочинку та туризму мешканців Волинської області й інших регіонів України, а також іноземних туристів. Під час проведення наукового дослідження увагу зосереджено на виявленні особливостей клімату (температурний режим, кількість опадів), поверхневих вод (морфометричні характеристики водних об’єктів, зокрема річок, озер, водосховищ і ставків), лісових ресурсів (видова та вікова структура насаджень), мисливських і земельних угідь. Подано детальну характеристику наявного в межах громади об’єкту природно-заповідного фонду (ПЗФ). Вивчено основні передумови та мету його створення, природні, зокрема флористичні та фауністичні, особливості. Обґрунтовано умови здійснення природоохоронної та рекреаційної діяльності в межах об’єкту природно-заповідного фонду Люблинецької територіальної громади. Запропоновано пропозиції щодо оптимізації функціонування об’єкту ПЗФ та можливості розширення екологічної мережі в сучасних умовах господарювання населення.
Keywords: децентралізація; територіальна громада; природно-заповідний фонд; рекреаційний потенціал; клімат; поверхневі води; озера; земельні ресурси; ґрунтовий покрив; природно-заповідні об’єкти; Люблинецька ТГ; Ковельський район; Волинська область