Навчальна професійно-розвивальна практика - Іванашко, Оксана Євгенівна; Гошовська, Дарія Тарасівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Метою Навчальної професійно-розвивальної практики є ознайомлення і закріплення знань здобувачів освіти магістратури з питань організації і форм здійснення навчально-виховного процесу у закладі вищої освіти, його наукового та навчально-методичного забезпечення; формування вмінь і навичок опрацювання активних методів супроводу в освіті. Навчальна професійно-розвивальна практика орієнтована на самостійне (та під керівництвом компетентного викладача кафедри) пізнання студентом особливостей організації освітньо-наукового процесу у ЗВО. Вона забезпечує зв’язок між теоретичною підготовкою психологів та їх практичним професійним становленням в напрямі формування відповідних вмінь. Навчальна професійно-розвивальна практика для здобувачів освіти-магістрів реалізується як атрибут освітньої діяльності, що надає цілеспрямованому процесу виховання і навчання системного попереджувального характеру; сприяє виробленню молоддю ціннісного ставлення до себе та власної діяльності, природи і суспільства, допомагає розкриттю внутрішнього потенціалу особистості, її самореалізації та набуттю нею ключових професійних компетентностей та життєвих компетенцій в професійній реалізації особистості. А також передбачає оволодіння технічними прийомами організації навчально-науково-виховного процесу у ЗВО, як професіонала у галузі психології, здатного навчатися впродовж життя, діяти в змінних соціальних умовах відповідно до загальнолюдських цінностей, вміти досягати успіху в реалізації своїх здібностей і можливостей, реалізуючи як життєві так і професійні компетентності.
Keywords: навчальна практика; професійно-розвивальна