Специфіка соціокультурної динаміки етносу (український аспект) - Ємельянова, Юлія Павлівна; Yemelianova, Yuliia P. (Державний заклад "Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського", 2016)
Аналізується специфіка соціокультурної динаміки етносу (етнічної спільноти), яка дає йому змогу набувати суб'єктності, підтверджувати або позбавлятися її у со-ціальному просторі. Етнос розуміється як генетично первісна форма функціональної організації життя «Хомо», що створюєть¬ся їх соціальними та культурними практи¬ками в локальному природному середовищі та має потенціал саморозвитку й усклад¬нення (існування у режимі «народ», «народ «історичний»», «народ-нація»). Стверджу-ється, що задля набуття потенціалу по-літичної суб'єктності українському наро¬дові необхідно визначити та вирішувати проблеми свого існування як насамперед етно-соціокультурноїспільноти. Ключові слова: етнос, динаміка соціокуль-турна, народ, народ «історичний», суб'єкт політичний, український народ.

The article is dedicated to the analysis of the specifics of the social-cultural dynamics of an ethnos as a fundamental subject of the social reality. With the help of the modern approaches and based on her own concept of nature and essence ofethnos, the authorsubstantiates the criteria of internal and external ethnos dynamics which allows it to exist in the forms of ethnos, demos, folk, state nation. The author claims that in order to become a subject of modern politics Ukrainian folk must solve the problems of it existence as an ethnical-cultural group.
Keywords: етнос; соціокультурна система етносу; динаміка соціокультурна; народ; народ історичний; субєкт політичний; український народ; ethnos; social-cultural dynamics; demos; historical folk; political subject; Ukrainian folk