Людмила Старицька-Черняхівська. Шляхетна українка нешляхетної доби. - Яблонська, Ольга Василівна (Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти, 2024)
На основі спогадів В. О’Коннор-Вілінської, автобіографій Л. Старицької-Черняхівської, Олени Пчілки, епістолярію, літературно-критичних і публіцистичних матеріалів окреслено роль родини та близького оточення у формуванні літературно-мистецьких інтересів Л. Старицької, реконструйовано сильветку її громадянського служіння.
Keywords: життєпис; мемуари; родини Косачів, Лисенків, Старицьких; жіночий альманах «Перший вінок» (1887); поетична шевченкіана; літературна критика; 821.161.2