Європейський вимір глобалізації - Тихомирова, Євгенія Борисівна; Tykhomyrova, Yevheniia B. (Донецький національний університет, 2016)
У статті аналізується проблема співвідношення регіональних інтеграційних процесів та глобалізації. Подано різні трактування цього співвідношення, зокрема європейська інтеграція розглядається як форма і спосіб регіональної реакції на глобальні виклики, як спосіб прискорити глобалізацію, «втихомирити» її американізований варіант, одна із головних рушійних сил і каталізаторів виникнення глобалізації тощо. Подано характеристику термінів «європеїзація», «брюсселізація». Важливим фактором успішної реалізації європеїзації вважається формування спільної загальноєвропейської системи цінностей як етичної основи перебігу глобалізаційних процесів у Європі. Йдеться про три альтернативні моделі глобалізації: глобалізація по-європейськи, глобалізація по-американськи, глобалізація по-ісламськи, результатом чого стала чітко сформована система глобалізаційного поділу держав, які розвиваються за європейськими, американськими та ісламськими векторами глобалізаційного розвитку, аналізуються проблеми, що стоять перед ЄС у контексті подальшого розвитку в Європі глобалізації.

The article analyzes the problem of correlation between regional integration and globalization. Presented different interpretations of this relation, in particular, European integration is seen as a form and method of regional response to global challenges, as a way to accelerate the globalization, «tame» of its Americanized version, one of the main driving forces behind the emergence of globalization and catalysts, and so on. The characteristics of the terms «Europeanization», «brusselization» are done. A common European system of values formation as the moral basis of current globalization processes in Europe is considered as an important factor of successful Europeanization. These are the three alternative models of globalization: the globalization of the European way, American-style globalization, and un-Islamic globalization, resulting in the well-formed system of globalization separation of developing countries on the European, American and Islamic vectors of globalization development, examines the challenges facing the EU in the context of the further development of globalization in Europe
The European dimension of globalization
Keywords: брюсселізація; глобалізація; європейська інтеграція; європеїзація; Європейський Союз; brusselization; globalization; European integration; Europeanization; European Union