Семантичні особливості фразеологічних одиниць з лінгвокультурним компонентом (на матеріалі французької мови) - Шмат, Вероніка Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню лінгвокультурних компонентів фразеологічних одиниць на матеріалі французької мови та аналізу їхніх семантичних особливостей. Для успішного досягнення поставленої мети, в першому розділі розглянуто поняття «фразеологізму» в площині лінгвокультурології; окреслено функціонально-стильові значення фразеологізмів; проаналізовано лінгвокультурологічний аспект у формуванні фразеологічних одиницях. У другому розділі здійснений глибокий аналіз фразеологічних одиниць з лінгвокультурним компонентом у лексичній системі французької мови; досліджено прояв культури французької нації у її мовленнєвій діяльності. Результатом аналізу стало дослідження семантичних особливостей фразеологічних одиниць з лінгвокультурним компонентом на матеріалі французької мови. Виникнення мовних одиниць такого типу пов’язано з історичними подіями, сприйняттям колірного спектру, взаємодією зі світами флори і фауни, гастрономічною культурою та пізнанням навколишнього світу за допомогою органів мислення та руху. Основними характеристиками фразеологізмів з лінгвокультурним компонентом є позначення позитивних та негативних рис характеру людини, принад і вад навколишнього світу та сприйняття суспільно-важливих подій у житті соціуму.
Keywords: фразеологічна одиниця; лінгвокультурологія; культурний концепт; лінгвокультурна семантика; взаємозв’язок мови та культури; світосприйняття; культурний досвід