Методичні особливості організації та проведення екскурсій у шкільному курсі географії України - Мілінчук, Вікторія Василівна (My University, 2024)
Актуальність теми. Екскурсії є важливою формою навчально-виховного процесу в закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО) України. Даний вид роботи спрямований на задоволення пізнавальних потреб учнів, їх фізичного та інтелектуального розвитку, зміцнення здоров’я, уміння помічати цікаве, незвичне. Навчальні екскурсії виховують в учнів почуття патріотизму, формують екологічне мислення, розширюють їх кругозір, сприяють вихованню таких якостей особистості, як вдумливість, інтерес та любов до природи, кмітливість, уміння бачити прекрасне у навколишньому світі, старанність, самостійність тощо. Під час екскурсійної роботи в школярів розвиваються такі ключові компетентності, як допитливість, прагнення шукати і пропонувати нові ідеї, формулювати припущення та робити висновки, пізнавати себе та навколишній світ. Екскурсії проводяться в межах різних навчальних дисциплін, але мають особливе значення при вивченні географії. В ході географічних екскурсій учні можуть безпосередньо спостерігати за певними географічними процесами та явищами. Тобто, екскурсії є найбільш яскравою та ефективною формою унаочнення навчального матеріалу. З їх допомогою у школярів формується образне мислення, зростає мотивація до вивчення географії, розвиваються навички роботи з приладами тощо. Сучасні шкільні курси географії значною мірою базуються на краєзнавчому принципі навчання. Особливо це стосується географії України. Тому актуальним є проведення екскурсій з використанням краєзнавчого матеріалу при вивченні шкільного курсу географії України («Україна у світі: природа, населення» (8 клас), «Україна і світове господарство» (9 клас)), що і обумовило вибір теми магістерської роботи. Мета дослідження – розкрити методичні особливості використання екскурсій у навчальному процесі з географії у ЗЗСО, висвітлити можливості та методику проведення навчальних екскурсій у шкільному курсі географії України у 8 і 9 класах. Для виконання поставленої мети необхідно виконати наступні завдання: - розкрити сутність та види екскурсій; - висвітлити методику організації та проведення навчальних екскурсій у ЗЗСО; - розкрити методику проведення екскурсій в шкільному курсі географії України; - розробити методичні рекомендації щодо використання краєзнавчого матеріалу для організації та проведення екскурсій у шкільному курсі географії України (8, 9 класи); - провести дослідження думки здобувачів середньої освіти щодо доцільності використання екскурсій у навчальному процесі та здійснити інтерпретацію його результатів. Об’єкт дослідження – екскурсія як форма організації навчання географії в ЗЗСО. Предмет дослідження – методичні особливості організації та проведення екскурсій при вивченні шкільного курсу географії України. Методи дослідження. В ході написання роботи були використані теоретичні (аналіз, синтез, систематизація, порівняльний, узагальнення, літературний) та емпіричні (спостереження за педагогічним процесом, бесіди з учнями та вчителями, вивчення шкільної документації, опитування та анкетування учнів) методи дослідження, що сприяло обґрунтуванню необхідності ширшого впровадження екскурсій у шкільному курсі географії України. Наукова новизна магістерської роботи. Розкрито методичні особливості проведення екскурсій у шкільному курсі географії України. Удосконалено методичний інструментарій проведення екскурсій при вивченні географії України у ЗЗСО, зокрема розроблено екскурсії з використанням краєзнавчого матеріалу з фізичної та суспільної географії України у 8 та 9 класах. Практичне значення результатів дослідження полягає у розробці методичних рекомендацій щодо використання екскурсій при вивченні географії України у ЗЗСО (на прикладі Ворончинського та Доросинівського ліцеів Доросинівської сільської ради Луцького району Волинської області). Основні положення, результати і висновки дослідження можуть бути використані у навчальному процесі закладів вищої освіти при підготовці здобувачів освіти до професійної діяльності у межах вивчення таких освітніх компонентів як «Методика навчання географії у закладах загальної середньої освіти» «Методика шкільного географічного краєзнавства», «Педагогіка» та ін. Апробація результатів дослідження. Окремі положення і результати дослідження висвітлені у 4 тезах доповідей VI, VIІІ, ІХ міжнародних науково-практичних конференцій «Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів» (м. Луцьк, 11-12 листопада 2022 р, 12-14 квітня 2024 р., 8-9 листопада 2024 р.). Структура та обсяг роботи. Магістерська робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (65 найменувань), додатків. Робота викладена на 75 друкованих сторінках, містить 1 таблицю, 15 рисунків, 3 додатки.
Keywords: географічна освіта; географія; урок географії; навчальна екскурсія; екскурсія