Лексичні інновації в польському модному дискурсі: семантика, прагматика, стилістика - Ковальська, Вікторія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджується мовний матеріал сучасних польськомовних блогів про моду в контексті активного розвитку цифрової комунікації та її впливу на мовні процеси. Актуальність теми зумовлена тим, що інтернет-простір, зокрема блоги модної тематики, стає важливим середовищем формування нових лексичних моделей, у яких відображаються соціокультурні зміни, трансформації естетичних уявлень та мовні інновації. Об’єктом аналізу є лексика модних блогів як різновид сучасного медіадискурсу. У роботі зосереджено увагу на характеристиці лексичних процесів, зокрема на виявленні неологізмів, запозичень, семантичних зрушень та типових лексико-стилістичних засобів, що функціонують у текстах, присвячених жіночій моді. Дослідницький матеріал становлять дописи з блогів «Kapuczina» та «Eliza Wydrych», у межах яких проаналізовано як усталені мовні одиниці, так і ситуативні словосполучення. Отримані результати підтверджують, що модні блоги виконують не лише роль інформаційного ресурсу, а й слугують важливим чинником мовної динаміки, впливаючи на формування мовної моди та актуалізацію понять, пов’язаних зі стилем, красою та соціальною самоідентифікацією. Наукова новизна дослідження полягає в цілісному лінгвістичному аналізі лексики модних блогів як репрезентанта сучасних тенденцій розвитку польської мови. Практична цінність роботи визначається можливістю використання її результатів у лексикологічних дослідженнях, медіалінгвістиці та в процесі навчання польської мови.
Keywords: польська лексика; мода; лексичні тенденції; мовна мода