Обгрунтування вибору основних геометричних параметрів формоутворюючого елемента при проектуванні опалубки для просторових криволінійних поверхонь. - Лелик, Ярослав Романович; Берлач, Олександр Павлович; Берлач, Павло Олександрович; Berlach, Oleksandr P.; Berlach, Pavlo O.; Lelyk, Yaroslav R. (Донбаська національна академія будівництва і архітектури, 2011)
При проектуванні щитової опалубки для криволінійних поверхонь виникає необхідність розрахунку геометричних параметрів формоутворюючих елементів опалубки, які б дали змогу апроксимувати просторову криволінійну поверхню в автоматизованому режимі, розв'язання цієї задачі лягло в основу пропонованої статті. Поставлено завдання визначення однотипних елементів, на які можна розчленувати задану поверхню, встановлено критерії оцінки однотипності елементів. Виведені формули, які дають можливість апроксимувати криволінійну поверхню оболонки однотипними щитовими елементами в автоматизованому режимі, що рівнозначно визначенню кількості типів щитів, необхідних для зведення опалубки заданої криволінійної поверхні. While designing a panel formwork for curvilinear surfaces the need arises for analysis of geometric parameters of forming elements to permit the approximation of space curvilinear surface in automatic operation. The problem solution has been considered to be as a basis for the paper. The task of determination of one-type type elements enabling to dissect the given surface on has been set up. The evaluation criteria of similarity of the elements have been revealed. The formulas enabling to approximate the curvilinear surface of a hull by one-type panel elements in automatic operation that is equivalent to determination the number of panel types necessary for erection of the given curvilinear surface formwork have been devised.
Selection ground of fundamental geometric parameters of forming element at formwork design for space curvilinear surfaces
Keywords: опалубка; form work; опалубний щит; formwork panel; монолітні покриття; monolithic coating; апроксимація; approximation; будівництво; building; проектування; designing; геометричні поверхні; geometric parameters