Еволюція субкультури готів у сучасному молодіжному середовищі - Багірова, Ірина Ельдарівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дослідження присвячене аналізу еволюції субкультури готів, її естетично-стильових, ідеологічних, музичних особливостей. Встановлено, що формування готичної субкультури було тісно пов’язане з розвитком постпанкової музики 1980-х років, яка згодом переросла у самостійний культурний феномен із власною філософією, естетикою та стилем. У роботі простежено вплив готичної культури, готичного роману і романтизму на становлення сучасних готів. Окрему увагу приділено аналізу музичних напрямів, що стали основою готичної сцени, зокрема готичного року, дарквейву, гот-панку та їх подальшій трансформації. Досліджено особливості впливу готичної субкультури на моду, стиль життя та кінематограф, а також особливості її сприйняття в різних країнах. З’ясовано специфіку становлення готів в Україні. Проаналізовано творчість українських гуртів, які так чи інакше використовують готичну естетику, серед них «Кому Вниз», The Nightchild, Cold Comfort, Zwyntar, Gentle Ropes та інші. Виявлено, що українська готична сцена поєднує в собі як традиційні риси світової готичної культури, так і унікальні елементи, пов’язані з національним фольклором та історичними мотивами. Результати дослідження демонструють, що готична субкультура залишається актуальним феноменом, який надалі впливає на сучасне мистецтво, музику та інші молодіжні рухи. Робота може бути корисною для дослідників субкультур, музикознавців, культурологів, а також усіх, хто цікавиться історією та розвитком альтернативних культурних течій.
Keywords: субкультура готів; готи; готична музика; молодіжні рухи; українська готика; постпанк; дарквейв