Educational Migration Processes from the Perspective of History, Law and Sociology - Hoffman, Y.; Hoffman, Yul.; Гофман, Ю.; Гофман, Юл. (Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2014)
The article presents an overview of educational migration processes from the perspective of history, law and sociology. It aims to introduce the reader to the general issues connected with migration flows of students around the globe and in Poland. Author points out and specifies the difference between a foreign student and a mobile student, what is of vital importance for the research. To give a better structure to the article, author decides to present all the data in accordance with three main groups: presenting main destination points for foreign students, defining main donorcountries of the mobile students and the reasons for choosing the country to study. Author also pays attention to Polish migration processes, trying to analyze the evolution of these processes in a historical flow. Довгий час міграційні процеси були і надалі залишаються цікавим явищем для дослідження серед науковців. Досить багато досліджень присвячується тематиці міграційних рухів економічних та нелегальних мігрантів, тим не менш, не багато з них звертають увагу на міграційні процеси, пов’язані із навчанням та здобуванням освіти. Стаття являє собою огляд міграційних освітніх процесів з точки зору історії, права та соціології. Метою статті є ознайомлення читача з правовим регулюванням, загальними поняттями, пов'язаними із міграційними потоками студентів у світі та у Польщі. Автор вказує і намагається розмежувати поняття «іноземний студент» і «мобільний студент», що, власне, має ключове значення для даного дослідження. Щоб певною мірою структурувати статтю, автор презентує всі дані відповідно до трьох основних критеріїв дослідження: основні «пункти призначення» іноземних студентів, визначення основних країн-донорів мобільних студентів та причини вибору конкретної країни для навчання. Автор також звертає увагу на міграційні процеси студентів у Польщі, намагаючись проаналізувати еволюцію цих процесів в історичному розвитку.
Освітні міграційні процеси з точки зору історії, права та соціології.
Keywords: right to education; educational migration; European educational programs; international student; mobile student; право на освіту; освітня міграція; європейські освітні програми; іноземний студент; мобільний студент