Організація портативної системи дистанційного навчання на базі LMS Moodle - Павленко, Юлія Степанівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В роботі досліджено питання використання платформи віртуалізації для побудови хостингу для розгортання на ньому LMS Moodle. Розглянуті мережеві можливості та підтримка засобів роботи хостингів. Детально розлянуто процес розгортання та налагодження хостингу на основі серверної операційної системи UbuntuServerLTS кількох різних версій. Реалізовано підтримку VPN для розширення функціоналу кінцевої розробки. Створено збірку портативної LMS Moodle – PocketMoodle», яку можна використовувати як в локальній, так і в глобальній мережі, або в ізольованих сегментах глобальної мережі. Реалізовано декілька екземплярів таких систем та адаптовано їх для роботи у локальній і глобальній мережах. Такі збірки можуть бути використані некваліфікованими користувачами як у навчальному процесі, так і для отримання навиків роботи з LMS Moodle на рівні адміністратора. Система легко копіюється, переноситься та розгортається. Перенесення PocketMoodle з однієї системи на іншу зводиться до переносу папки віртуальної машини і в подальшому лише встановлення в якості проміжного адаптера наявного у новій системі через графічний інтерфейс налагодження віртуальної машини.
Keywords: LMS; LMS Moodle; віртуальна машина; хостинг; сервер; серверна операційна система; VPN