Вплив сучасних стереотипів естетики здоров’я на вибір пріоритетів професійної підготовки майбутнього вчителя фізичного виховання - Винник, В.; Vynnyk, V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті розкрито сутнісно-структурний аспект сучасних стереотипів естетики здоров’я й з’ясовано їхній вплив на вибір пріоритетів професійної підготовки майбутнього вчителя фізичного виховання. У су- купності сучасних уявлень про естетику здоров’я чітко виокремлюються його етнічний, екологічний та аутоідентифікаційний стереотипи. В етнічному взірці символічний складник охоплює естетичні вияви семантики, образності й знаковості здоров’я. Екологічний стандарт репрезентований психоемоційними естетичними показниками рівноваги й балансу здоров’я, біомеханічними параметрами його ритму, статики та динаміки, біоенергетичними процесами відновлення. В аутоідентифікаційній парадигмі перцептивний складник позначено естетичними виявами форми, конструкції й фактури тіла. The article reveals a content-structural aspect of modern health aesthetic stereotypes and their influence on the choice of professional training priorities of future teachers of physical education. Modern ideas about the aesthetics of health comprise ethnic, environmental and autoidentifying stereotypes. The ethnic one covers a symbolic manifestation of the aesthetic semantics, imagery and significance of health. Environmental standard is presented by psycho-emotional aesthetic indicators of health balance, biomechanical parameters of its rhythm, statics and dynamics, bio-energetic recovery processes. In the autoidentifying paradigm, the perceptual component is marked by aesthetic manifestations of form, structure and shape of a body.
The Influence of the Modern Stereotypes of Health Aesthetics on the Choice of Professional Training Priorities of a Future Physical Education Teacher
Keywords: естетика здоров’я; стереотип здоров’я; професійна підготовка; майбутній учитель фізичного виховання; health aesthetics; future teacher of physical education; professional training; health stereotype