Тренінг розвитку soft skills - Крижановська, Зореслава Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Особистісна самореалізація та професійна успішність в сучасному VUCA-світі безпосередньо залежать від сформованості міжпрофесійних, універсальних, корисних для будь-якого виду діяльності м’яких навичок (soft skills), які протиставляються жорстким – спеціальним вузькопрофесійним навичкам (hard skills), оскільки не мають однозначної жорсткої прив’язки до конкретної професійної сфери, дають змогу швидко адаптуватися до нових умов, вибудовувати ефективні стосунки, змінювати сферу зайнятості, вирішувати особистісні та професійні проблеми. Навчальна дисципліна «Тренінг розвитку soft skills» присвячена вивченню змісту та формуванню soft skills у сучасних студентів. Програма навчальної дисципліни складена у відповідності до Стандарту вищої освіти України за спеціальністю 053 «Психологія» і враховує його вимоги. Програмою передбачені лекційні і практичні заняття, на яких будуть інтенсивно застосовуватися інтерактивні, тренінгові форми роботи. Окрім аудиторних занять, програма включає значний об’єм самостійної роботи студентів з метою опрацювання теоретичних джерел і виконання самостійних практичних завдань. Форма організації контролю: залік.
Keywords: VUCA-світ; «soft skills»; «hard skills»; самопрезентація; самореалізація; нетворкінг