Використання та оптимізація природно-ресурсного потенціалу ландшафтів Рівненського району Рівненської області - Міщенко, Олена Віталіївна; Алейник, Олена Олександрівна (My University, 2025)
Мета. Аналіз сучасного стану природно-ресурсного потенціалу Рівненського району Рівненської області для визначення можливостей його використання. Методи. Статистичний, картографічний, системний аналіз, SWOT-аналізу. Результати. У Рівненському районі сформовано розмаїття природних умов та ресурсів, які можуть використовуватися/використовуються для розвитку будівельної, енергетичної промисловостей та сільського господарства. Гідрогеологічні умови території забезпечують невеликі обсяги видобутку як лікувально-столової так і мінеральної води. Водні ресурси у поєднанні із оптимальними кліматичними умовами дають змогу створювати мережу рекреаційних комплексів. Більшість громад, які розміщені на півдні району, мають нестабільний стан ландшафту через переважання нестійких елементів природного середовища, інтенсивне господарське освоєння та розвиток аграрного виробництва. Така ситуація зумовлена невисокими показниками залісненості та заповідності цих територій. Проведений SWOT-аналіз окреслив слабкі, сильні сторони, можливості та загрози розвитку природно-ресурсного потенціалу Рівненського району. Висновки. Рівненський район Рівненської області має потужний та різноманітний природний ресурсний потенціал, який за умови раціонального використання може стати основою сталого розвитку територій. Можливості району пов’язані з розвитком відновлюваної енергетики, впровадженням міжнародних та державних природоохоронних програм. Загрози – зміни клімату, порушення екологічного балансу, нераціональне природокористування.
Keywords: природно-ресурсний потенціал; екологічна стабільність ландшафтів; природно-заповідний фонд; SWOT-аналіз; Рівненський район; 911.2]:338(477.81):330.15