Лексико-семантичні та прагматичні характеристики питалних черень змішаного типу в сучасній англійскій мові - Гедз, Світлана Федорівна; Hedz, Svitlana F. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Присвячено дослідженню питань, які незважаючи на те, що є загальними за своєю структурою, вимагають не лише підтвердження або заперечення свого пропозиційного змісту, але й експлікації певної його складової. Унікальність таких питальних речень, які розглядаються нами як питальні речення змішаного типу, полягає у тому, що в цьому разі спеціальне питання функціонує в питальному реченні іншого типу – загальному. Необхідність роз’яснення певного компонента в таких питаннях проявляється експліцитно та імпліцитно. Експліцитне значення реалізується за допомогою експліцитного вираження всієї семантичної структури питального речення, а саме, запиту компетентності та предмету запиту. Імпліцитний запит інформації здійснюється шляхом використання в питальних реченнях даного зразка дейктичних слів, неозначених займенників, які вказують на наявність у знаннях мовця прогалини, яку необхідно заповнити відповідною інформацією. The article is devoted to the study of the questions which being general by their structure require not only the confirmation or denial of their propositional content but also the clarification of certain components. The uniqueness of such interrogative sentences lies in the fact that in this case a special question (WH-question) functions in the interrogative sentence of a different type, namely, in a general question. Interrogative sentences of this type are considered as a mixed type interrogative sentences. The need for clarification of a particular component in such questions may be manifested either explicitly or implicitly. The explicit meaning is displayed with the help of the explicit expression of the whole semantic structure of the interrogative sentence, i.e., by means of the inquiry about competence and the subject of the inquiry. The implicit request for information is carried out by using deictic words and the indefinite pronouns which indicate that there is a gap in the speaker’s knowledge that must be filled in with some relevant information.
Lexical, Semantic and Pragmatic Characteristics of Mixed Type Interrogative Sentences in Modern English.
Keywords: питальні речення; питальні речення змішаного типу; дейктичні слова; неозначені займенники; адресат; адресант; interrogative sentences; mixed type interrogative sentences; deictic words; indefinite pronouns; addressee; sender