Стандартизація в бібліотечні та архівній справі - Гроголь, Варвара Русланівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі висвітлено важливі аспекти стандартизації в бібліотечній та архівній справі, що є своєрідним відображенням об’єктивних законів еволюції матеріалів, технічних засобів та інформаційно-комунікативних технологій виготовлення продуктів та надання послуг. У вступній частині коротко описується актуальність теми дослідження, а також визначено мету, предмет та об’єкт дослідження, окреслено завдання, які порушуються у роботі, стан наукової розробки проблеми та джерельну базу дослідження, практичне застосування та наукову новизну. У розділі 1 розглянуто теоретичні засади стандартизації: сутність та зміст поняття «стандартизація», основні терміни пов’язані зі стандартизацією. Визначено мету, принципи, функції, завдання та методи стандартизації. Доведено, що уніфікація є спеціальним методом стандартизації. У розділі 2 досліджено роль стандартизації в бібліотечно-бібліографічній справі. Приділено увагу формуванню системі стандартизації в бібліотечній справі, складанню бібліографічного опису та запису, стандартизації застосування універсальної десяткової класифікації. Розділ 3 присвячено стандартизації у галузі архівної справи: стандарти описування архівних документів, стандарти в сфері збереження архівних документів Результатом наукового дослідження є висновки, які висвітлюють аналіз викладеного змісту усіх складових, зокрема, аналіз теоретичних основ, концептуальних підходів та впливу стандартизації в бібліотечній та архівній справі. Висновки мають на меті узагальнити та підсумувати результати проведених досліджень, виявити основні тенденції та висловити науково обґрунтовані висновки щодо об’єкта дослідження. Додатки містять додаткові матеріали, які підтримують та ілюструють основний зміст дослідження.
Keywords: стандарт; стандартизація; документально-інформаційні ресурси; бібліотечно-бібліографічна справа; архівна справа