Рефлексії з приводу рецепції (з відгуку на дисертацію А.В. Приходько «Рецепція музичного авангарду в соціокультурному просторі ХХ століття») - Коменда, Ольга Іванівна; Komenda, Olha I. (Інститут проблем сучасного мистецтва, 2016)
Стаття представляє собою відгук на дисертаційне дослідження Анни Володимирівни Приходько «Рецепція музичного авангарду в соціокультурному просторі ХХ століття», що присвячене вивченню проблем сприйняття сучасного мистецтва та соціокультурної комунікації. В ній розглянуто, передусім, методологічні питання дисертації, зокрема, прояви традиційно-історичного методу, з характерними для нього каузальністю, позитивізмом та автороцентризмом, та рецептивістики, з її принциповим плюралізмом, децентралізацією й зорієнтованістю на свідомість того, хто сприймає, порушено ряд інших питань, присвячених рецепції авангарду, розглянутих у дисертації.
Keywords: рецепція; авангард; соціокультурний простір; рецептивна естетика; інтегративні процеси