Гідролого-гідрографічна характеристика басейну річки Десна - Теребейчик, Ірина Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У випускній кваліфікаційній роботі опрацьовано теоретико-методичні основи дослідження річкових басейнів. Вивчене поняття річкового басейну та його характеристики, річкової системи, особливості гідрографічної мережі та методичні підходи дослідження річкових басейнів. Охарактеризовані фізико-географічні умови формування гідрографічної мережі басейну річки Десна. Досліджено тектоніко-геологічну будову басейну досліджуваної річки, кліматичні умови, ґрунтово-рослинний покрив, тваринний світ, ландшафтну структуру. Досліджено особливості гідрографічної мережі басейну. Побудовані картосхеми моделей порядкової класифікації потоків за різними методами: Гравеліуса та Хортона-Штралера. Визначено гідрографічні показники Десни та її приток. Розраховане загальне падіння р. Десна – 151 м, похил – 13,5 см/км, коефіцієнт звивистості – 2,08. Побудовано картосхему річкової системи басейну Десни та проведено обрахунки гідрографічних показників басейну р. Десна. Охарактеризовано основні притоки Десни та їхні особливості. Визначено найбільшу притоку – Сейм, довжиною 717 км, площею басейну 27 500 км2, загальним падінням 75 м, похилом 10,02 см/км, коефіцієнтом звивистості 2,07. Проведено аналіз сучасного гідрологічного та гідрохімічного режиму річки Десна. Визначено, що основними фазами водного режиму р. Десна є висока весняна повінь, низька літньо-осіння межень, яка змінюється дощовими паводками. Простежена багаторічна динаміка режиму живлення річки Десна. Охарактеризовано найбільші водопілля досліджуваної річки, визначено рік найбільшої водності – 1917 р. Досліджено багаторічний розподіл середньорічної кількості опадів в різних пунктах спостережень, середньорічні витрати води за водності близької до середньої. Проаналізовано значення гідрохімічних показників річок басейну Десни станом на 2024 рік, зокрема концентрації заліза, мангану, розчиненого кисню та визначено перевищення ГДК перших двох сполук. Відзначено підвищену концентрацію БСК, амоній-іонів та визначено їх шкідливу дію на гідробіонтів. Визначено вплив антропогенного навантаження в басейні Десни. Досліджено основні забруднювачі басейну: КП «Чернігівводоканал», КП «Бахмач-водсервіс», ТОВ «Бахмач-м’ясо», ЗАТ «Новгород-Сіверський сирзавод». Виявлено, що із 46 точок відбуваються скиди стічних вод у поверхневі води басейну, об’єм складав у 2018 році 93,7 млн. м3, 68,9 млн. м3 з яких були скинуті без очистки. Досліджено вплив воєнних дій внаслідок збройної агресії росії на гідроекологічний стан басейну р. Десна. Встановлено такі основні негативні наслідки воєнного впливу водні об’єкти басейну: забруднення ґрунту токсинами, пошкодження каналізаційних систем, розлив паливно-мастильних матеріалів, стихійне поховання трупів, замінування заплав річок.
Keywords: басейн річки; річкова система; гідрографічна мережа; гідрологічний режим; гідрохімічний режим