Методика формування дослідницької компетентності учнів у позакласній роботі з біології - Шевчук, Інна Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі досліджено особливості формування дослідницької компетентності учнів в позакласній роботі з біології. З’ясовано, що специфіка біології як освітнього компоненту закладу загальної середньої освіти, вимагає від вчителя організації систематичної позакласної роботи учнів та використання її результатів на уроці. Це пов’язано із двома дидактичними принципами формування системи біологічних знань учнів: краєзнавчим та принципом сезонності. Тому формування дослідницької компетентності учнів у позакласній роботі з біології не самоціль, а ланка єдиного процесу, оскільки його результати знаходять своє застосування у подальшому на уроках. Основними формами реалізації дослідницької діяльності у позакласній роботі є: науковий гурток; факультатив; учнівське шкільне лісництво; шкільне наукове товариство; літня наукова школа. Кожна із названих форм має свої специфічні особливості, вони не дублюють, а доповнюють одна одну, що дозволяє розглядати як системне утворення. Дослідницька компетентність, як педагогічне явище характеризується такими ознаками: є результатом особистісного освітнього продукту учня, його вмінням визначати мету у дослідницькій діяльності; формується завдяки активній діяльності учня; реалізується через навчально-дослідницьку роботу у закладах загальної, позакласної та позашкільної освіти; знаходиться в інтеграції із предметною компетентністю і є її однією із найважливіших компонентів; показує здатність учня до самостійної творчої роботи у певній предметній галузі. Педагогічний експеримент підтвердив ефективність розробленої на основі системного підходу методики формування дослідницької компетентності учнів у позакласній роботі з біології.
Keywords: дослідницька компетентність; дослідницька діяльність; учні; біологія; творчі завдання позакласна робота